Δείχνει αδιαφορία τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική αξιολόγηση (π

Δείχνει αδιαφορία τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική αξιολόγηση (π

Η επιτυχημένη θεραπεία θα αντιμετωπίσει πρωτίστως τα στυλ σχέσης και τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς.

Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις για το SPD. Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι τα άτομα με SPD είναι βίαια. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοτραυματισμού. Εάν η SPD είναι βίαιη, συχνά προκαλείται από μια συννοσηρότητα, όχι από την ίδια την PD.

Επιπλέον, τα άτομα με SPD σπάνια, αν όχι καθόλου, υποφέρουν από παραισθήσεις. και πάλι, εάν υπάρχουν λεκτικές, ακουστικές ή απτικές ψευδαισθήσεις, πιθανότατα προκαλούνται από μια πρόσθετη διαταραχή ψυχικής υγείας και όχι από SPD. Ωστόσο, τα άτομα με SPD υποφέρουν από αυταπάτες, δηλαδή, περίεργες πεποιθήσεις και εντυπώσεις που επιβεβαιώνονται ακόμη και αν τα στοιχεία και τα γεγονότα (πραγματικότητα) τα αντικρούουν.

Σε περιόδους ακραίου στρες και άγχους, ένα άτομο με SPD μπορεί να εμφανίσει ψυχωτικά επεισόδια (τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις). Ωστόσο, είναι σύντομες, σπάνιες και ήπιες σε σύγκριση με τα σχιζοφρενικά ψυχωσικά επεισόδια. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να καλέσετε για βοήθεια εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει ένα επεισόδιο.

Η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας, που συντομογραφείται ως ScPD και μερικές φορές SPD, είναι μια ομάδα Μια «περίεργη και εκκεντρική» διαταραχή προσωπικότητας. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συγκεκριμένης διαταραχής προσωπικότητας είναι η αδιαφορία για τους άλλους ανθρώπους, συν η κοινωνική απομόνωση.

Το Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) περιγράφει το ScPD ως «ένα διάχυτο μοτίβο κοινωνικών και διαπροσωπικών ελλειμμάτων που χαρακτηρίζονται από οξεία δυσφορία και μειωμένη ικανότητα δημιουργίας στενών σχέσεων καθώς και από γνωστικές ή αντιληπτικές παραμορφώσεις και εκκεντρότητες συμπεριφοράς. ξεκινώντας από την πρώιμη ενήλικη ζωή και παρουσιάζονται σε ποικίλα πλαίσια».

Επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου

Ο επιπολασμός στους δυτικούς πολιτισμούς αναφέρεται ότι είναι λίγο κάτω από το 3%, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο κοινές από τις 10 διαταραχές προσωπικότητας (ΔΔ). Ωστόσο, υποδεικνύεται ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός βιβλιογραφίας σχετικά με τον επιπολασμό της ScPD, ειδικά δεδομένου ότι οι συννοσηρότητες είναι συχνές, π.χ. η σχιζοφρένεια.

Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των PD, η ακριβής αιτία για την ανάπτυξη της ScPD δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στη διάγνωση της ScPD.

Οι ενδείξεις γενετικών δεσμών με ScPD υποδηλώνονται από τον αυξημένο επιπολασμό αυτής της PD εάν ένας γονέας ή ένας συγγενής πρώτου βαθμού έχει προηγουμένως διαγνωστεί με ScPD ή σχιζοφρένεια. Επιπλέον, παρατηρείται ότι η SCPD είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Τα άτομα που μεγάλωσαν με μια οικογένεια που δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις συναισθηματικές τους ανάγκες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ScPD. Ομοίως, τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, παραμεληθεί ή εγκαταλειφθεί νωρίς τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα χαρακτηριστικά ScPD σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Σημάδια και συμπτώματα

Παρόλο που η διάγνωση των διαταραχών προσωπικότητας αποδίδεται κυρίως μόνο μετά την ηλικία των 18 ετών, επειδή η ατομική προσωπικότητα θεωρείται ότι αναπτύσσεται πριν από αυτό, η ScPD αποτελεί εξαίρεση. Αυτός ο τύπος διαταραχής προσωπικότητας μπορεί συχνά να παρατηρηθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων να αυξάνεται με την ηλικία.

Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών σχέσεων, του σχολείου και της εργασιακής απόδοσης. Συνήθως, ένα άτομο με ScPD θα εμφανίσει αρκετά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ασχολείται με την ενδοσκόπηση.
  • Δείχνει αδιαφορία τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική αξιολόγηση (π.χ. δεν ανταποκρίνεται σε έπαινο ή επιβεβαίωση, καθώς και σε κριτική ή απόρριψη).
  • Αισθάνεται αποκομμένος από τους άλλους, τόσο από την οικογένεια όσο και από τους συνομηλίκους.
  • Δείχνει λίγη ή καθόλου επιθυμία για τη δημιουργία στενών σχέσεων.
  • Εμφανίζει συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους κοινωνικούς κανόνες και.ή τις προσδοκίες.
  • Δεν βιώνει διασκέδαση ή ευχαρίστηση σε δραστηριότητες.
  • Αποφεύγει, και δεν απολαμβάνει κοινωνικές ή οικογενειακές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, γιορτές.
  • Μπορεί συχνά να θεωρηθεί ή να περιγραφεί ως ψυχρός, αποσυρμένος.
  • Δείχνει ισοπεδωμένη συναισθηματικότητα, π.χ. δεν είναι ρομαντική.
  • Δεν δείχνει ενδιαφέρον να είναι μέλος μιας οικογένειας ή κοινωνικής ομάδας.
  • Αν αναγκαστεί να επιλέξει μια δραστηριότητα, ενδιαφέρεται κυρίως για μοναχικές δραστηριότητες.
  • Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για ρομαντικές ή σεξουαλικές εμπειρίες.
  • Συνήθως δεν έχει στενούς φίλους εκτός από άμεσους συγγενείς.

Συχνά περιγράφεται ότι τα άτομα με SPD βλέπουν τον εαυτό τους περισσότερο ως θεατή στη ζωή τους αντί για ενεργά μέλη. Συχνά, δεν συμμετέχουν και δεν ενδιαφέρονται για τον έξω κόσμο, την κοινωνία, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στον κόσμο, τη μόδα, τις τάσεις και τις ανακαλύψεις.

Παρά την κοινή αντίληψη, το ScPD δεν είναι εγγενώς βίαιο, ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για το ίδιο το άτομο. Παρόλο που δεν υπάρχει αιτιολογική σύνδεση μεταξύ της διάγνωσης και της βίαιης συμπεριφοράς, υπάρχει αυξημένος επιπολασμός αυτοτραυματισμού σε άτομα με ScPD. Ωστόσο, αυτό προτείνεται να οφείλεται εν μέρει σε συνυπάρχουσες διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια.

Θεραπεία και βοήθεια

Η κύρια θεραπευτική επιλογή για άτομα με SCPD είναι η θεραπεία. Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο τα άτομα με ScPD να μην βλέπουν την ανάγκη για αλλαγή και επομένως σπάνια αναζητούν βοήθεια. Επιπλέον, η έμφυτη φύση της συγκεκριμένης PD, δηλαδή η τάση για απομόνωση, καθιστά δύσκολη την υποστήριξη ή την υποστήριξή τους σε όλη τη διαδικασία της θεραπείας.

Ακόμη και όταν αναζητείται η θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο δύσκολη λόγω της απροθυμίας και της αποφυγής των κοινωνικών σχέσεων, της οικοδόμησης σχέσεων με τον κλινικό γιατρό.

Εναλλακτικά, συχνά προτείνεται στα άτομα με ScPD να συμμετέχουν σε ομαδική θεραπεία, η οποία αφαιρεί την πίεση «ένας προς έναν» και μπορεί να είναι ευεργετική για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα φάρμακα για ScPD συνταγογραφούνται μόνο με την παρουσία άλλων συννοσηρών καταστάσεων (σχιζοφρένεια, κατάθλιψη) ή ακραίων συμπτωμάτων (άγχος), αλλά όχι για την ίδια τη διαταραχή της προσωπικότητας.

Πώς είναι να ζεις με τη σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας;

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά PD της αποφυγής και της αδιαφορίας για τις κοινωνικές ή ρομαντικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν μοναξιά ή απομόνωση. Ο χωρισμένος τρόπος ζωής οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Γενικά, τα άτομα με ScPD έχουν καλή απόδοση στην εργασία, ωστόσο μόνο εάν η φύση του δεν απαιτεί συνεργασία ή ομαδικές αποφάσεις. Ίσως να είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν σχέσεις που επικεντρώνονται σε πνευματικά ή επαγγελματικά χαρακτηριστικά παρά σε στενούς διαπροσωπικούς δεσμούς.

Εάν έχετε ένα στενό άτομο που πάσχει από ScPD, μπορείτε να το βοηθήσετε ενθαρρύνοντάς το να αναζητήσει θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί πολλή υπομονή για να διατηρήσετε τη σχέση με το άτομο ScPD, να προσπαθήσετε να μην το κρίνετε ή να το επιδιώξετε και να το σπρώξετε σε δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει άβολα.

Εναλλακτικές δραστηριότητες που δεν απαιτούν συναισθηματική επένδυση μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για να κάνετε μαζί. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το ScPD δεν είναι κάτι εθελοντικό, επομένως ένα άτομο που πάσχει από αυτό το PD δεν είναι πιθανό να προσεγγίσει ή να ζητήσει βοήθεια, υποστήριξη ή να αναζητήσει την εταιρεία σας, επομένως μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται σαν μια μονόπλευρη σχέση. Ωστόσο, η υποστήριξη και η κατανόησή σας μπορούν να τους βοηθήσουν να μειώσουν τα αισθήματα απομόνωσής τους.

Το νέο και ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας είναι το μεγαλύτερο όργανό του. Με μια φαινομενικά απεριόριστη επιλογή προϊόντων περιποίησης βρεφικής επιδερμίδας, πρέπει να σκεφτούμε πώς φροντίζουμε το σώμα του νεογέννητου μας. Το πιο σημαντικό, πώς παίρνουμε σοφές αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την ασφαλή φροντίδα του δέρματος του νεογέννητου μας;

Βασικά φαγητά:

  • Πολλά ασφαλή προϊόντα περιποίησης είναι διαθέσιμα για νεογέννητα.
  • Προσέξτε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε πολλά είδη προσωπικής φροντίδας.
  • Υπάρχουν μόνο μερικά απαραίτητα προϊόντα περιποίησης για μωρά.
  • Η φροντίδα του δέρματος του νεογέννητου πρέπει να είναι ελάχιστη και απλή.

Ευτυχώς, οι ρουτίνες φροντίδας του δέρματος του νεογέννητου μπορεί να είναι απλές και απλές.

Πολλά προϊόντα περιποίησης βρεφικής επιδερμίδας είναι επικίνδυνα

Συχνά, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος είναι γεμάτα με αρώματα, αρώματα, πλαστικά, συντηρητικά και σταθεροποιητές που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις ενώσεις υπάρχουν σε προϊόντα περιποίησης δέρματος για νεογέννητα και μικρά παιδιά. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Φθαλικές ενώσεις Πρόκειται για μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα (EDC) που βρίσκεται σε σταθεροποιητές και αρώματα που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, να καταποθούν ή να εισπνευστούν. Διαταράσσει το σεξ, τον θυρεοειδή και τις ορμονικές διεργασίες στεροειδών.
Triclosan Αυτός είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας EDC που βρίσκεται σε σαπούνια, καθαριστικά σώματος, οδοντόκρεμες, παιχνίδια και μαγειρικά σκεύη που απορροφάται ή καταπίνεται. Διαταράσσει το σεξ και τις ορμονικές διεργασίες του θυρεοειδούς.
Parabens Αυτό είναι ένα απορροφήσιμο συντηρητικό EDC σε πολλά καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, που συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία και πιθανώς τον καρκίνο του μαστού. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε paraben.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε τον περιορισμό της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να διασχίσουν τον πλακούντα ή να επηρεάσουν τη χημεία του σώματος της μητέρας, εκθέτοντας το αναπτυσσόμενο μωρό σας στις επιπτώσεις επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Πώς να επιλέξετε ασφαλή προϊόντα περιποίησης για μωρά

Η επιλογή προϊόντων παιδικής φροντίδας μπορεί να μοιάζει με επικίνδυνη επιχείρηση. Λοιπόν, ποιες ενδείξεις αναζητάτε για να διασφαλίσετε ότι θα επιλέξετε το κατάλληλο και ασφαλέστερο προϊόν για το νεογέννητό σας; Αναζητήστε προϊόντα που είναι:

  • Χωρίς φθαλικές ενώσεις και parabens. Τα προϊόντα συχνά επισημαίνονται όταν δεν περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες.
  • Χωρίς αρώματα, αρώματα και βαφές. Εκτός από την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, τα αρώματα και οι βαφές μπορεί να είναι ερεθιστικά για το νεογέννητο δέρμα, ειδικά για τυχόν υπάρχοντα εξανθήματα.
  • Χωρίς αντιμικροβιακά σαπούνια ή χημικά.

Φροντίδα βρεφικής επιδερμίδας – συστάσεις ειδικών προϊόντων:

Μπορεί να είναι ανακούφιση που τα νεογέννητα δεν χρειάζονται πολλά προϊόντα περιποίησης. Εδώ έχουμε συνοψίσει ποια προϊόντα περιποίησης βρεφικής επιδερμίδας πρέπει να υπάρχουν στο νηπιαγωγείο σας και ποια δεν συνιστώνται από τους ειδικούς γιατρούς:

Βρεφικό πλύσιμο σώματος

Είναι ένα απαραίτητο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας. Συχνά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα βρεφικού πλυσίματος σώματος σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών. Θυμηθείτε, τα μωρά χρειάζεται μόνο να λούζονται απαλά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://folifort-official.top/el/ .

Contents

This entry was posted in health. Bookmark the permalink.